Πολλοί εργοδότες τροποποιούν καταχρηστικά τις συμβάσεις εργασίας, ενώ δεν διστάζουν να γνωστοποιήσουν ακόμα και μέσω γραπτού μηνύματος τις απολύσεις στους εργαζομένους
Στην Αθήνα, γνωστή αντιπροσωπεία αυτοκινήτων υποχρέωσε τους εργαζομένους της να δεχθούν μείωση του μισθού τους έως και 50%, ενώ άλλες επιχειρήσεις απολύουν εργαζομένους που... τολμούν να συνδικαλιστούν. Εργοστάσια στη Θράκη και στη Θήβα δεσμεύουν τους υπαλλήλους τους σε εκ περιτροπής εργασία και μείωση του ωραρίου.
Στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα, εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι έλαβαν από το ταμείο ανεργίας, εκτός από το επίδομα και το... χαρτί της απόλυσης. Από την αντιεργατική συμπεριφορά δεν εξαιρείται ούτε το Δημόσιο: με τηλεφωνική εντολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού στις 31 Δεκεμβρίου 2008, οι συμβασιούχοι σε ολόκληρη την Ελλάδα έμαθαν ότι από την επομένη η εργασία τους δεν θα πληρωνόταν...
Καταπατούν δικαιώματα
Πέρα από τις απολύσεις, στο όνομα της παγκόσμιας κρίσης, οι εργοδοτικές διοικήσεις των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν διστάζουν να καταπατήσουν τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων τους. Πολλές φορές, μάλιστα, η προσβολή πάει ένα βήμα παραπέρα, όπως στην πρόσφατη απόλυση της εργαζόμενης με... κλήρωση από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην Πάτρα. Παρόμοιες προσβολές της αξιοπρέπειας των εργαζομένων είναι καθημερινό... φαινόμενο σε ολόκληρη τη χώρα, από την Κρήτη και την Κέρκυρα μέχρι την ακριτική Θράκη.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η βιομηχανική περιοχή της Θήβας. «Ασκείται τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων, ώστε να μη συνδικαλιστούν και να μην καταγγείλουν τις αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς», λέει ο Δημήτρης Δημητρίου, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας.
«Εχουν εφεύρει τώρα τελευταία τις "υποχρεωτικές διαθεσιμότητες", τις υποχρεωτικές άδειες, κατά τις οποίες δίνουν -αν δίνουν- το μισό μεροκάματο. Αυτό όμως δημιουργεί άλλα προβλήματα, αφού μισά μεροκάματα σημαίνει μισά ένσημα και ειδικά όταν πρόκειται για βαρέα και ανθυγιεινά, χρειάζεται να έχεις ένα μίνιμουμ ωρών, που δεν συμπληρώνεται. Επίσης, εφαρμόζουν τη μέθοδο της εκ περιτροπής εργασίας: μία μέρα δουλεύεις, δύο κάθεσαι. Το κάνουν έτσι ώστε και να γλιτώνουν ημερομίσθια και να μην μπορεί ο εργαζόμενος να βρει αλλού δουλειά», σημειώνει.
Αντί να δίνει το αντίθετο παράδειγμα, την απάνθρωπη συμπεριφορά υιοθετεί και το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο: 550 συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ στη Βορειοδυτική Ελλάδα έχασαν εν μια νυκτί τη δουλειά τους μετά το τηλεφώνημα του γενικού γραμματέα Θεόδωρου Δραβίλα προς τους προϊσταμένους των αρχαιολογικών υπηρεσιών.
«Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, ο προϊστάμενός μας να μαθαίνει τηλεφωνικά ότι πρέπει να απολύσει όλους τους συμβασιούχους με 24μηνο,», εξηγεί ο Αρης Βάσιος, από το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Αρτας-Πρέβεζας. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Απέλυσαν την αντιπρόεδρο. Στην Πρέβεζα, γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ αποφάσισε να λήξει τη σύμβασή της με τρεις εργαζομένους. Αλλά περίμενε. Να έρθει το Σάββατο, να ολοκληρωθεί και η τελευταία βάρδια και μετά να ενημερώσει τους εργαζομένους ότι... απολύονται.
«Μες στη φούρια τους να απολύσουν, δεν πρόσεξαν ότι ανάμεσα στους βαρδιούχους ήταν και η αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων. Το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, άρχισε να ασκεί πιέσεις προκειμένου να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι. Σήμερα, η αντιπρόεδρος έχει επιστρέψει στη δουλειά της, αλλά οι άλλες απολύσεις δεν έχουν ανακληθεί», δηλώνει η Καίτη Πεπονή, γ.γ. του Εργατικού Κέντρου.
Δεν πίστευε στα μάτια του όταν διάβασε το μήνυμα
Στην Κομοτηνή, από τα 99 εργοστάσια χημικής και βαριάς βιομηχανίας που λειτουργούσαν στην περιοχή, σήμερα μόλις 8 εξακολουθούν να δουλεύουν. Ακόμη 32 υπολειτουργούν: σε μία βάρδια και με τις μηχανές στο... ρελαντί. Ενόψει και της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση έχει «αγριέψει».
Ο υπάλληλος βιομηχανίας λιπασμάτων Γ.Χ. έλαβε ένα SMS που δεν μπορούσε και ο ίδιος να πιστέψει: «Σου γνωστοποιούμε την απόλυσή σου. Ελα αύριο να πάρεις και την αποζημίωση», διάβασε στο κινητό του τηλέφωνο ο εργαζόμενος. «Μετά τόσα χρόνια δουλειάς με απέλυσαν με ένα μήνυμα στο κινητό», μας λέει «Πώς είναι δυνατόν να υποτιμούν έτσι την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη μου;», αναρωτιέται. Οπως δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Παντελής Μαγαλιός, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, «όπου υπάρχουν σωματεία, η κατάσταση
είναι λίγο καλύτερη, γιατί κινητοποιούμαστε μαζικά και καταφέρνουμε τελικά να ελαχιστοποιήσουμε το κακό... Γιατί κατά τα άλλα, έχουμε γίνει μάρτυρες ακόμα και τηλεφωνικών απολύσεων. Προχθές μόνο σημειώθηκαν 38 απολύσεις...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου