Στη σύντομη έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει μοτίβα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν, σύμφωνα με ισχυρισμούς, από αστυνομικούς εναντίον πολιτών και περιλαμβάνουν υπερβολική χρήση βίας και πυροβόλων όπλων, βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης, αυθαίρετη κράτηση και στέρηση της άμεσης πρόσβασης σε δικηγόρους.
Η περίπτωση της δολοφονίας από πυροβολισμό στην Αθήνα του Αλέξανδρου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008, και η συμπεριφορά αστυνομικών - περιλαμβανομένης της χρήσης βίας - ενώ αστυνόμευαν τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν μετά τον φόνο, πολλές από τις οποίες ξέσπασαν σε ταραχές, αποτέλεσαν παραδείγματα για πολλές από τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας. Και αυτό, παρά τις εκκλήσεις της οργάνωσης και διεθνών οργάνων προς τις αρχές να προχωρήσουν σε αποφασιστικές ενέργειες για να αντιμετωπίσουν αυτά τα μοτίβα.
Από το τέλος των διαδηλώσεων τον περασμένο Ιανουάριο, η Διεθνής Αμνηστία λαμβάνει σωρεία καταγγελιών για παραβιάσεις από αστυνομικούς. Η οργάνωση έχει θέσει υπόψη του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου έναν αριθμό υποθέσεων από το Δεκέμβριο 2008 και τον Ιανουάριο 2009, στις οποίες, «όπως υποστηρίζεται, αστυνομικοί αυθαίρετα συνέλαβαν, κακομεταχειρίστηκαν και έθεσαν υπό κράτηση ειρηνικούς διαδηλωτές, ενώ εμπόδισαν κρατουμένους, ανάμεσά τους και ανήλικους, να επικοινωνήσουν αμέσως με τους δικηγόρους τους».
«Για πολλοστή φορά, αστυνομικοί στην Ελλάδα κατηγορούνται για χρήση υπερβολικής βίας εναντίον διαδηλωτών ή για στέρηση των δικαιωμάτων κρατουμένων. Η απόκριση της αστυνομίας στην πρόσφατη αναταραχή αποτελεί την κορύφωση ενός εδραιωμένου μοτίβου σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας», επισήμανε η Νίκολα Ντάκγουερθ, Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
«Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει αυτά τα περιστατικά ως καταλύτη προκειμένου να συστήσει μια επιτροπή έρευνας με ευρύ αντικείμενο, η οποία να διερευνήσει όχι μόνο τα πρόσφατα γεγονότα, αλλά επίσης θεσμικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης της αστυνομίας στη χρήση πυροβόλων όπλων και βίας», τόνισε η Νίκολα Ντάκγουερθ.
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ευθύνη και υποχρέωση, βάσει του διεθνούς δικαίου, να διασφαλίζουν την προστασία και την ακεραιότητα ανθρώπων και περιουσιών. Είναι επίσης καθήκον των αρχών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να διασφαλίζουν ότι η αστυνόμευση των διαδηλώσεων πραγματοποιείται με τρόπο σύμφωνο με τα διεθνή θεσμικά κείμενα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τη χρήση βίας.
Η οργάνωση καλεί τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τα μοτίβα των καταπατήσεων, τα οποία έχουν οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι στην αστυνόμευση.
«Ο λαός της Ελλάδας έχει το δικαίωμα να διαθέτει σωστή αστυνόμευση, σύμφωνη με τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις της κυβέρνησης», κατέληξε η Νίκολα Ντάκγουερθ.
Συμπερασματικά, η έκθεση σημειώνει ότι «ο φόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου και οι φερόμενες ως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της αστυνόμευσης των διαδηλώσεων αποτελούν το αποκορύφωμα ενός μοτίβου σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, που περιλαμβάνει υπερβολική χρήση βίας, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, και κακή χρήση πυροβόλων όπλων».
Οι συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας
Στις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνονται η σύσταση από την κυβέρνηση μιας ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, με εντολή να διερευνήσει πλήρως τις συνθήκες που περιβάλλουν τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την αστυνομική απόκριση στις διαδηλώσεις και τις ταραχές που ξεκίνησαν στις 6 Δεκεμβρίου. Η ερευνητική επιτροπή πρέπει να αποτελείται από αμερόληπτα, ικανά και ανεξάρτητα μέλη εξουσιοδοτημένα να αποκτήσουν κάθε απαραίτητη για την έρευνα πληροφορία, και τα πορίσματά της πρέπει να δημοσιευτούν.
Επιπλέον, η έρευνα πρέπει να περιλαμβάνει εξονυχιστική εξέταση της εκπαίδευσης που παρέχεται στα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, περιλαμβανομένων των ειδικών φρουρών, η εκπαίδευση των οποίων αυτή τη στιγμή διαρκεί τέσσερις μήνες, με την προοπτική να συμπεριληφθεί διεξοδικότερη εκπαίδευση στη σύννομη χρήση βίας και πυροβόλων όπλων και να παρασχεθεί εκπαίδευση στον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η έρευνα πρέπει επίσης να διερευνήσει τη μεταχείριση των παιδιών που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση, με την προοπτική να αναθεωρηθούν οι πρακτικές ώστε να διασφαλιστεί ότι συνάδουν πλήρως με τις απαιτήσεις της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την υπερβολική χρήση βίας και άλλες παραβιάσεις από την αστυνομία σε μελλοντικές διαμαρτυρίες και να διερευνήσουν διεξοδικά, γρήγορα, ανεξάρτητα και αμερόληπτα όλους τους ισχυρισμούς για τέτοιες καταπατήσεις.
Τέλος, παροτρύνει τις αρχές να προβούν σε διεξοδική διερεύνηση των μοτίβων καταπατήσεων που έχουν οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στην αστυνόμευση. Η οργάνωση σημειώνει ότι ένα από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων και ταραχών ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης του γενικού πληθυσμού στην αστυνόμευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου